AFYONKARAHİSAR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Termal (Sağlık) Turizmi

TERMALİN BAŞKENTİ AFYONKARAHİSAR

 Afyonkarahisar, donanımlı termal tesisleri, fizik tedavi uygulamaları, şifalı kaplıcaları ve doğal terapileri ile “TÜRKİYE’NİN TERMAL BAŞKENTİ”dir… Kaplıcaları, içmeleri, çamur banyoları ve maden sularıyla sağlık turizmi için gerekli tüm kaynaklara sahip olan Afyonkarahisar'ın  termal turizm merkezlerinde 5 yıldızlı otellerden devre mülklere varıncaya kadar her gelir grubuna uygun konaklama imkanı bulunur. 

Afyonkarahisar; çeşitli mineral içeren termal kaynakları, insanların binlerce yıldır şifa buldukları, dünyanın en zengin havzalarından birisidir. Bizans İmparatorluğu döneminden itibaren kaplıcaları ile şifa dağıtan kenttir. Toksinlerden kurtulmanın en güzel yolu olan termal tatil; mevcut sağlık sorunları ve şifa için kullanılmasının yanı sıra, beden ve ruh sağlığını korumak, koruyucu sağlık uygulamaları açısından da oldukça faydalıdır.  Pek çok hastalık için doğrudan ya da destek amaçlı olarak kullanılan termal tedavi çeşitlerinin tamamı Afyonkarahisar'da uygulanmaktadır. Termal Turizm Merkezlerinin her birinin değerlerinin birbirinden farklı olması sebebiyle her biri farklı hastalıklara şifa veren kaplıcalar, uzman doktorlar ve fizyoterapistler eşliğinde hizmet vermektedir. 

Bölge genelindeki termal otellerde termal havuzlar, açık ve kapalı havuzlar, çocuk havuzları, aile havuzları, jakuzili havuzlar, çamur banyoları, sauna, buhar odası, masaj odası, aromaterapi odası, cilt bakımı odası, tuz odası, saman odası, kum odası, ozon sauna, ayak detoksu ve doktor balıklar da bulunmaktadır. Bazı termal tesislerin alanında fizik tedavi üniteleri vardır.

Afyonkarahisar ilinde Bakanlar Kurulu kararıyla ilan edilmiş 2 adet Turizm Merkezi vardır.

ÖMER-GECEK TERMAL TURİZM MERKEZİ

  • ÖMER-GECEK TERMAL KAYNAK.jpg

Ömer Kaplıcası

Şehir merkezine 15 km uzaklıkta bulunan Ömer Kaplıcası 125 yıllık havuzu ile özellikle çocuk felci gibi rahatsızlıklara çözüm sunar. Evliya Çelebi, Seyahatnamesinin dokuzuncu cildinde bu kaplıcadan bahseder. Kaplıcada bulunan mezar taşında, Ömer Dede isimli bir ermiş çobanın asası ile yeri kazarak bu kaynağı bulduğu yazılıdır. Eskiden beri kullanılan kaplıcanın tarihi hakkında bir bilgi bulunmamakla beraber, kaplıcanın büyük havuzunu yaptıran kişiye ait kitabede 1889 tarihi bulunmaktadır.

Hekim kontrolünde banyo uygulamaları şeklinde inflamatuvar romatizmal hastalıkların (romatiod artrit, ankilozan spondilit başta olmak üzere) kronik dönemlerinde; kronik bel ağrısı, osteoartrit gibi noninflamatuvar eklem hastalıklarının; miyozit, tendinit, travma, fibromiyalji sendromu gibi yumuşak doku hastalıklarının tedavisinde tamamlayıcı tedavi unsuru olarak, Ortopedik operasyonlar, beyin ve sinir cerrahisi sonrası gibi uzun süreli hareketsiz kalma durumlarında mobilizasyon çalışmalarında, kronik dönemdeki seçilmiş nörolojik rahatsızlıklarda, cerebral palsy gibi hastalıkların tedavisinde rehabilitasyon amacıyla, stres bozukluğu, nörovejetatif distoni örneklerindeki gibi genel stres bozukluklarında ve spor yaralanmalarında tamamlayıcı tedavi unsuru olarak kullanılabilir niteliktedir.

NASIL GİDİLİR?

Afyonkarahisar-Kütahya Karayolu üzerinde bulunan Ömer Kaplıcası, Gecek Kaplıcası’nın yakınında ve İl merkezine 15 km. uzaklıktadır. Şehir içi minibüslerle ulaşım mümkündür.

Gecek Kaplıcası

Şehir merkezine 16 km uzaklıkta bulunan Gecek Kaplıcası, ortopedik rahatsızlıkların tedavisinde etkilidir. Banyo tedavisi ile romatizmal rahatsızlıklar, nevralji, nevrit, polinevrit tedavilerinde, ortopedik müdahale geçirenlerin fiziksel rehabilitasyonunda, metabolizma ve kadın hastalıklarında faydası gözlenmiştir. 

Ayrıca içme olarak faydalanıldığında ise şişmanlık ve diyabetik rahatsızlıklarda da olumlu sonuçlar alınmıştır.

NASIL GİDİLİR?

Afyonkarahisar’ın Kuzeybatısında, İl merkezine 16 km. uzaklıkta bulunan Gecek Kaplıcası, Afyonkarahisar-Kütahya Karayolu ile Afyonkarahisar-Uşak-İzmir demiryolu üzerindedir. Şehir içi minibüslerle ulaşım mümkündür.

SANDIKLI HÜDAİ TERMAL TURİZM MERKEZİ

  • hüdai kaplıcaları.JPG

Frigyalılara kadar dayanan geçmişi ile efsane olmuş Hüdai Kaplıcaları Sandıklı ilçesinde yer alır. Sandıklı’nın şifalı sularının tarihin en eski devirlerinden beri dertlere deva olduğu bilinmektedir. İlk Hristiyanlık devrinde o civarın başpiskoposu Hieropoliste (Koçhisar) Sen Mişel bu kaplıcada hastaları tedavi ederek mucizeler göstermiş, bundan dolayı eski kitaplara Sen Mişel’in Mucizeleri diye geçmiştir. Bu şifa kaynağı dolayısıyla Hieropolis Mukaddes Şehir olarak tanınmış, diğer kaplıcalarla beraber Afyonkarahisar İline Frigya Salutaris (Şifalı Frigya) adı verilmiştir. Kaplıcada Bizans devrinden kalma tarihi hamamdan kalan kalıntılar görülmeye değerdir. Kaplıcanın özelliği şifalı çamurlarıdır ve çamur banyoları ile adını duyurmuştur.

Hekim kontrolünde banyo uygulamaları şeklinde kas-iskelet sisteminin ortopedik, nörolojik ve romatizmal hastalıkların tedavisinde ve rehabilitasyonunda ve romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılabilir. Banyo ve paket uygulamaları şeklinde inflamatuvar romatizmal hastalıkların kronik dönemlerinde; kronik bel ağrısı, osteoartrit gibi noninflamatuvar eklem hastalıklarının; miyozit, tendinit, travma, fibromiyalji sendromu gibi yumuşak doku hastalıklarının tedavisinde tamamlayıcı tedavi unsuru olarak, ortopedik operasyonlar gibi uzun süreli hareketsiz kalma durumlarında, mobilizasyon çalışmalarında kronik dönemdeki seçilmiş nörolojik rahatsızlıklarda rehabilitasyon amacıyla, tamamlayıcı tedavi unsuru olarak kullanılabilir niteliktedir.

NASIL GİDİLİR?

Hüdai Kaplıcası, Afyonkarahisar şehir merkezine 60 km uzaklıkta yer alan Afyonkarahisar-Antalya karayoluna 5 km uzaklıkta Sandıklı İlçesi’nin 8 km. güneyinde yer alır. İlçeden şehir içi minibüslerle ulaşım mümkündür.

AFYONKARAHİSAR'DA BULUNAN KAPLICALAR

İHSANİYE GAZLIGÖL KAPLICASI

Bu bölge termal turizm merkezlerinin daraltılması nedeni ile 2019 tarihinde termal turizm merkezi statüsünden çıkarılsa da bir turizm cazibe merkezi olmaya devam etmektedir. Her yıl yüzlerce yerli ve yabancı turiste şifa dağıtan Gazlıgöl Kaplıcasındaki içme ve banyolar tedavi amaçlı olarak kullanılmaktadır. Suyun bulunduğu kapalı ortamlarda meydana gelen nemli ve buharlı hava, solunum yolu problemlerini de tedavi edici bir etki göstermektedir. 

Genel olarak romatizmal hastalıklar, dolaşım sistemi sendromları ve gastrointestinal rahatsızlıklar adı altında; karaciğer, safra kesesi, mide ve bağırsakların spastik ağrılı sendromları, nevralji, nevrit, artroz, saboreik deri hastalıkları ve kadın hastalıkları tedavisinde faydalı olduğu gözlenmektedir. 

NASIL GİDİLİR?

Gazlıgöl Kaplıcası; İhsaniye İlçesi, Gazlıgöl Beldesi ve Yaylabağı beldesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Afyonkarahisar’ ın  kuzeyinde, kent merkezine 21 km mesafede Eskişehir karayolu üzerinde bulunmaktadır.

BOLVADİN HEYBELİ KAPLICASI

Bu bölge termal turizm merkezlerinin daraltılması nedeni ile 2019 tarihinde termal turizm merkezi statüsünden çıkarılsa da bir turizm cazibe merkezi olmaya devam etmektedir. Bolvadin ilçesinde bulunan Heybeli kaplıcalarının tarihi eskilere dayanmaktadır. Roma ve Bizans Dönemlerinde Heybeli kaplıcalarının kullanıldığı bilinmektedir. Bununla birlikte Selçuklu ve Osmanlı döneminde de kullanılmıştır. Bolvadin’de bulunan Heybeli kaplıca suyunun M.Ö. 295 yılında meydana gelen büyük depremler sonucunda ovada fışkırdığı sanılmaktadır. Kaplıcaya aynı zamanda "Kızıl Kilise" de denilmektedir ve bu isim bölge Türk egemenliğine geçmeden önce kasabanın batısında yer alan kiliseden gelmektedir. 

Birçok hastalığa derman olmasının yanı sıra, özellikle deri hastalıklarına ve uyuza iyi gelmesi nedeniyle "Uyuz Hamamı" diye de anılır. 

Hekim kontrolünde uygun sıcaklığa getirilerek banyo uygulamaları şeklinde inflamatuvar romatizmal hastalıkların (romatiod artrit, ankilozan spondilit başta olmak üzere) kronik dönemlerinde, kronik bel ağrısı, osteoartrit gibi noninflamatuvar eklem hastalıklarının, miyozit, tendinit, travma, fibromiyalji sendromu gibi yumuşak doku hastalıklarının tedavisinde, ortopedik operasyonlar, beyin ve sinir cerrahisi sonrası gibi uzun süreli hareketsiz kalma durumlarında mobilizasyon çalışmalarında, kronik dönemdeki seçilmiş nörolojik rahatsızlıklarda, cerebral palsy gibi hastalıkların tedavisinde rehabilitasyon amacıyla, stres bozukluğu, nörovejetatif distoniler örneklerindeki gibi genel stres bozukluklarında ve spor yaralanmalarında tamamlayıcı tedavi unsuru olarak kullanılabilir niteliktedir.

NASIL GİDİLİR?

Afyonkarahisar-Konya karayolu üzerinde Afyonkarahisar’a 30 km. uzaklıktadır.