T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI AFYONKARAHİSAR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

COĞRAFİ İŞARETLERDE AFYONKARAHİSAR BULUŞMASI


Coğrafi İşaretlerde Afyonkarahisar Buluşması; 04-05 Ekim tarihleri arasında Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜciTA) ile ortaklaşa düzenlenmiştir.

Seminer Programı    
4 Ekim Perşembe
 
08.30-09.00        Kayıt
 
09.00-09.30       Açılış konuşmaları (Program Öncesi Şekillenecek)
 
09.30-10.00        Açılış Konferansı
Birlikten Güç Doğar: Dünya Coğrafi İşaretler İttifakı,  OriGIn  
Claude Vermot- Desroches, OriGIn Yönetim Kurulu Başkanı, Cenevre 
  
10.00-10.15        Kahve arası
 10.15-11.30       Birinci oturum:  Yükselen Bir Küresel Olgu:  Coğrafi İşaretler
Oturum Başkanı:  Prof. Dr. Selim Çağatay, Akdeniz Üniversitesi Antalya,  YÜciTA
 
Niçin Coğrafi İşaretler? Türkiye’nin Sorunları
Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, YÜciTA, Antalya
 
Dünya’da Coğrafi İşaretler
Dr. Pınar Nacak, İzmir Ticaret Borsası, YÜciTA
 
Coğrafi İşaretlerin Yerel Kalkınmadaki Önemi 
Veli Oğuz T.C. Zafer Kalkınma Ajansı
           
Türkiye’de Coğrafi İşaretler ve Son Gelişmeler  
Hakan Kızıltepe, Coğrafi İşaretler Daire Başkanı,Türk Patent ve Marka Kurumu
 
11.30-11.45        Kahve arası
 
 11.45-13.15        İkinci oturum: Coğrafi İşaretlerde Yönetişim ve Denetim: Fransa ve Türkiye Örneği
Oturum Başkanı:   Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu
 
Comté Peyniri  (PDO) ve Değer Zinciri Yönetişimi: Kolektif bir Başarı Öyküsü  
Claude Vermot- Desroches,  Comté Peyniri Mesleklerarası Yönetim Komitesi Başkanı, Fransa

Coğrafi işaret Yönetişimi : Nyons Siyah Zeytini Örneği  
Christian Telaude,  Zeytin Dünyası Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı, Fransa

Kapıdağ Mor Soğanı (Menşe adı) Değer Zinciri Yönetişimi: Bir Kadın Kooperatifi Başarı Öyküsü

Özlem Sarı, Bereketli Eller Kadın Girişimi, Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı

Türkiye’de Coğrafi İşaret Denetimi

Hacer Nihal Sayar, Gıda Sektörü Müdürü, Türk Standartları Enstitüsü

Fransa’da Coğrafi İşaretler Denetimi: Agen Eriği Örneği 

François Luquet, QUALİSUD Bağımsız Denetim Kuruluşu Başkanı, Fransa
13.15 - 14.30      Yemek arası
14.30 – 14.45      Sanat ve Lezzet Arasında: 38-30 Çiftliği
Kıvılcım Pınar Kocabıyık, Borusan Holding, YÜciTA

14.45-16.15        Üçüncü oturum: Coğrafi İşaretlerde Örnek Olay ve Çalışmalar

Oturum Başkanı:  Prof. Dr. Beraat Özçelik, İstanbul Teknik Üniversitesi,  YÜciTA    
Türkiye’nin Avrupa Birliği Tescilli Gururu: Malatya Kayısısı
Prof Dr. Murat Bayram Asma, Turgut Özal Üniversitesi,  YÜciTA  
Coğrafi İşaretler ve Metro Toptancı Market 
Birol Uluşan, METRO Gıda Kategori Müdürü, İstanbul, YÜciTA
Türkiye Peynirleri: İnanılmaz Bir Hazine
Berrin Bal Onur, Antre-Gourmet, İstanbul,  YÜciTA,
Neşe Biber, Antre-Gourmet, İstanbul, YÜciTA
 Coğrafi İşaretlerde bir Farkındalık öyküsü
Çimen Çamoğlu, Çimen Rengi Yöresel Ürünler Marketi, Aydın, YÜciTA
 Coğrafi İşaretlerin Hizmetinde Türkiye’den Bir Ses: 7. Yılına Girerken YÜciTA
Prof. Dr. Selim Çağatay, Akdeniz Üniversitesi, Antalya, YÜciTA

16.15 -16.30       Kahve arası

16.30 - 18.15      Dördüncü oturum: Coğrafi İşaretlerde Afyonkarahisar Örneği

Oturum Başkanı:   Prof. Dr. Mustafa Solak, Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi Rektörü   
 
Afyonkarahisar’ın Coğrafi İşaretlere yaklaşımı
İbrahim Okumuş, Turizm Tanıtım Bürosu Korordinatörü, Afyonkarahisar Valiliği
Afyon Sucuğu ve Pastırması 
Prof. Dr. Ramazan Şevik, Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi
Afyon Kaymağı
Prof. Dr. Abdullah Çağlar, Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi
Afyon Mermeri 
Afyon Kocatepe Üniversitesi
Bayat Kilimi
Bayat Sosyal Yardımlaşma Vakfı
Afyonkarahisar Patatesli Ev Ekmeği
Mehmet Sarlık Yüntaş, Anonim Şirketi Genel Müdürü
Çay ilçesi Vişnesi
Afyonkarahisar, Çay Belediyesi
 19.30    Gala yemeği
 5 Ekim Cuma
 09.00 -10.30       Beşinci oturum: Coğrafi İşaretler, Gastronomi ve Turizm
Oturum Başkanı:   Nilhan ArasYemek Kültürü Araştırmacısı ve Yazarı, Metro İstanbul
 
Coğrafi İşaretler ve Turizm 
İrfan Önal Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tanıtma Genel Müdürü
 
Coğrafi İşaretler ve Gastronomi   
Mehmet Gürs, Şef, İstanbul
 Gastronomi  ve Turizmin Tetikleyicisi : Coğrafi İşaretler:  
Nedim Atilla Gazeteci, Yazar ve Mutfak Araştırmacısı, İstanbul
 
Türk Gastronomisinde Coğrafi İşaretler
Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, YÜciTA, Antalya
10.30 – 10.45     Kahve arası
10.45 –  12.15    Panel: Türkiye Coğrafi İşaretlerin Neresinde? Politikalar, Uygulama, Deneyim, Sorun  ve çözüm önerileri
Moderatör:        Meliha Okur, CNN TÜRK
 Hüsnü Serteser, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası
İrfan Önal,  Kültür ve Turizm Bakanlığı
Türkan Karakaş, Tarım Bakanlığı
Hakan Kızıltepe, Türk Patent ve Marka Kurumu
Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, YÜciTA
Birol Uluşan, METRO
Hacer Nihal Sayar, Türk Standartları Enstitüsü  
 
12.15 – 12.30   Kapanış Konuşmaları
Hüsnü Serteser ATSO        Prof. Dr Yavuz Tekelioğlu YÜciTA         
 Afyonkarahisar Deklarasyonu
 12.30                     Yemek  
 14.00-18.00        Saha Çalışması 
Coğrafi İşaretler afis.jpg